Sinds een heel aantal jaren durf ik meneer Bang toe te laten. Ik durf hem te voelen en te aanschouwen. Vroeger had ik daar de moed niet voor. Toen ging ik hem het liefst zo veel mogelijk uit de weg. Ook al klopte hij keihard op mijn deur, ik vermeed hem, negeerde hem en verafschuwde hem.

Meneer Bang was mijn grootste vijand. Hij bracht mij immers in contact met mijn allerdiepste pijn. Hier wilde ik liever niet over nadenken en ik wilde het al helemaal niet voelen. Te groot, te veel; hij was te vergelijken met een lawine, vulkaan of orkaan. Hij veroorzaakte enorme pijn in mijn hele lichaam en in mijn hoofd, echt angstaanjagend.

Meneer Bang was groot, heel groot. In omvang en lengte. Daarnaast was hij uiterst onaardig, eigenlijk een bullebak. En hij was heel onbeleefd. Zo stond hij uren, dagenlang, zelfs jarenlang op mijn deur te bonken omdat hij binnen wilde komen. Hij probeerde compleet over mij heen te walsen, hij was grenzeloos. Daar had ik echt geen zin in.

Naast pijn schudde meneer Bang namelijk ook andere gedachten en gevoelens wakker als ik hem binnen zou laten. Door meneer Bang toe te laten zou ik misschien wel in alle bangheid kunnen verdrinken om hier vervolgens nooit meer uit te komen. Hem aan anderen laten zien, betekende voor mij dat ik faalde. Dat ik het niet goed deed, niets kon en niets voorstelde. Die gedachte alleen al zorgde ervoor dat ik nog meer sloten op de deur deed.

Nee, meneer Bang was te groot om binnen te laten komen. Bovendien was het veel te vol in mijn hoofd en in mijn lichaam. Er was totaal geen ruimte voor hem.

Totdat ik iets dichterbij durfde te komen. Meneer Bang reageerde daar op. Langzaam werd hij kleiner, zachter. Daardoor werd ik wat groter en ging ik me krachtiger voelen.

Stap voor stap maakten meneer Bang en ik kennis met elkaar. Door de strijd aan te gaan met elkaar, door om elkaar heen te dansen en door vrienden te worden met elkaar. Want ja, meneer Bang kan ook aardig zijn. Zo waarschuwt hij mij als er gevaar dreigt, bijvoorbeeld als ik een straat over wil steken en er komt opeens een auto aan. Dan gaat mijn hartslag omhoog, mijn adem stokt in mijn keel, de adrenaline stijgt ten top en de spieren in mijn lichaam spannen zich aan.

Ja, meneer Bang brengt adrenaline. Adrenaline zorgt, naast extra energie, voor verhoogde alertheid. Verder neemt het concentratievermogen toe en verwijden de pupillen waardoor de waarneming tijdelijk iets verbetert. Heel handig ook als je een examen hebt of een belangrijk gesprek, dan komt er ook adrenaline vrij. Of als je iets wilt doen wat je eigenlijk niet durft. Hij hielp mij bijvoorbeeld met verhuizen van een dorp naar de grote stad waar ik niemand kende. En een baan nemen waar ik totaal geen ervaring in had.

Langzaamaan leerde ik erop vertrouwen dat het oké is om naar meneer Bang te luisteren. Onze relatie werd een wisselwerking. Hij was niet meer zo grenzeloos in zijn gedrag en stond niet meer te pas en te onpas aan mijn deur. En ik was sterker geworden, kon hem wegsturen als het niet uitkwam. Op een later tijdstip, wanneer het mij schikte, ging ik dan met hem in gesprek. Voortaan had ík de regie.

Des te beter ik mijn meneer Bang leerde kennen, des te meer ging ik hem en mijzelf begrijpen. Dat ging niet van de ene op de andere dag maar heel geleidelijk aan, met vallen en opstaan. Vooral door het proces van kennismaken in mijn eigen tempo te doorlopen en op mijn eigen manier te doen. Door te leren vertrouwen en niets te forceren.

Meneer Bang werd alsmaar kleiner, zachter en vriendelijker. Hij is nu een gezonde meneer, na alle kilo’s die hij is kwijtgeraakt. Hij heeft het niet meer nodig om zich zo groot te maken.

Meneer Bang. Wat kijk ik nu toch anders tegen hem aan. Wat ben ik hem dankbaar dat hij mij heeft gebracht waar ik nu ben. Soms plaagt hij mij nog en dan weet ik dat ik weer een kans krijg om verder te groeien. Meneer Bang is niet langer mijn vijand, inmiddels is hij een goede vriend.


Hoe ziet jouw Bang eruit? En hoe is je relatie met jouw Bang?

Hartegroet, Marlies
Psychosociale hypnotherapie, Systemisch werk, Yoga, Mindfulness, Bosbaden en Ervaringsdeskundige

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? marlies@landgoedbergendal.com