Vanwege privacy is de naam van deze cliënt veranderd in Irena. Met haar toestemming mag ik haar verhaal delen.

Irena (46) had al vanaf haar zestiende ontzettend last van haar schouders toen ze in mijn praktijk kwam. Ze was getrouwd, moeder van vier kinderen en werkte als ziekenverzorgster. Ze had al heel wat specialisten bezocht voor haar schouderklachten maar niemand kon iets vinden. Al gaven de therapieën op fysiek vlak na elke sessie verlichting, de klachten kwamen telkens terug.

Ze besloot om haar klachten op een andere manier te benaderen. Hypnotherapie leek haar wel iets, daar hoorde ze goede verhalen over.

Zorg dragen
Eerst had ik met haar een uitgebreid intakegesprek. Daarin werd duidelijk dat ze in haar leven altijd al ‘veel op haar schouders droeg’. Op jonge leeftijd werd haar moeder ziek en sindsdien zorgde Irena voor haar ouders, broer en zus. Later kwam daar de zorg voor haar eigen gezin bij en de zorg voor anderen, zoals in haar werk. Het werd haar niet altijd in dank afgenomen. Haar moeder bijvoorbeeld was vaak hard en onredelijk tegen haar. “Het lijkt alsof ik niets goed kan doen bij haar, hoe ik mijn best ook doe,” vertelde Irena.

Tijdens een tweede consult keken we naar haar plek in het gezin aan de hand van systemisch werk. Goedbedoeld had ze de plek van haar moeder ingenomen en hier was ze gebleven. Dit komt vaker voor bij kinderen, zeker als ze de oudste zijn. Irena was echter het middelste kind, met een zus boven haar. Irena zag het nu ook. “O, maar hier wil ik niet staan,” zei ze verbaasd. “Dit is niet mijn plek en ik wil niet meer alle verantwoordelijkheid voor anderen dragen.” Het was belangrijk om dit inzicht eerst te laten zijn. In de volgende sessie(s) zouden we hier op terugkomen.

Holistische aanpak
Met dit inzicht ging Irena naar huis. Samen met fysieke oefeningen die ze mee kreeg voor haar schouders. Om de juiste balans te bereiken, was het belangrijk om zowel met haar gevoelens en haar denken als met haar lichaam te werken. Immers, alles staat met elkaar in verbinding.

De sessies daarna werd er met Irena aan het thema verantwoordelijkheid gewerkt. Het bleek al snel dat bij haar ook schuldgevoel een grote rol speelde. Tijdens een hypnotherapeutische sessie zoomden we dieper in op de verantwoordelijkheid die Irena voor haar moeder was blijven dragen. Deze kon ze ‘teruggeven’ aan haar en transformeren dankzij een bepaalde methodiek van werken. Haar schuldgevoel werd hierdoor ook minder.

Andere houding
Het was voor Irena verrassend dat de relatie met haar moeder veranderde sinds ze in therapie was. Waar haar moeder zich voorheen kon ergeren aan haar, werd ze zachter en toonde ze meer interesse in Irena.

De schouderklachten namen gaandeweg af. “Mooi om te merken dat lichaam en geest écht met elkaar te maken hebben,” waren haar woorden toen ze voor de laatste keer naar therapie kwam. “En heel erg fijn dat ik zelf meer kan doen dan ik dacht. Als ik nu weer last heb van mijn schouders, vraag ik mij af waar ik te veel verantwoordelijkheid draag en of ik mijn oefeningen nog doe.”

Hoe gaat het met jou? Heb jij last van schouderklachten?

Naast individuele trajecten kun je bij ons terecht voor Lichaamsgerelateerde themadagen.

Voor aanmelding: marlies@landgoedbergendal.com

Voor meer informatie: https://landgoedbergendal.com/themadag-schouderklachten-de-wijsheid-van-jouw-lichaam/