Van hard naar hart

Er moet mij even iets van het hart…..

Laatst las ik een bericht op Linkedin dat indruk op mij maakte. Een dappere vrouw stelde zich kwetsbaar op door met de wereld te delen dat ze een kind had verloren.  Zelf heb ik (helaas) geen kinderen, maar je kind verliezen lijkt mij het allerergste wat iemand kan overkomen.

Ik las veel hartverwarmende reacties totdat ik er eentje zag waar ik van schrok. Iemand schreef: “Ik dacht dat Linkedin een zakelijk platform is.”

BAM! Die kwam binnen bij mij.

Hoe kun je zo hard reageren? Ongeloof en boosheid kwamen bij mij naar boven. Ik ben hier even mee gaan ‘zitten’. Eerst heb ik het laten bezinken. Vervolgens ben ik gaan onderzoeken wat er nog meer met mij gebeurde en welke vragen er in mij opkwamen.

Ik wilde mijn boosheid liever niet meteen uiten (en ik zeg bewust ‘liever’ want dat lukt me niet altijd). Het nare gevoel dat hierdoor ontstond, was verre van fijn. Maar gelukkig werkt mijn hartsverbinding goed, omdat een ongevoelige reactie mij nog steeds kan blijven raken.

Maar ja, hoe kun je dan het beste op zo’n bericht reageren? Ik wil niet net zo hard terug reageren. Maar als ik niet boos wil worden, kan ik het dan beter negeren? Of is er een andere manier?

De vragen kwamen als vanzelf omhoog. Hoe zou haar verbinding met haar hart zijn? Kwam het bericht misschien niet binnen bij haar, of was het te confronterend? Zou ze dit ook face to face gezegd hebben?

Wij vullen snel in vanuit ons eigen perspectief. Een oordeel is dan ook snel geveld, terwijl we geen achtergrond weten.

Maar goed, haar reactie blijft, hoe dan ook, hard voor mij.

Mijn vragen bleven komen. Wat zou er gebeuren als ze vanuit haar hart zou reageren? Als ze toe zou durven laten wat dit bericht echt met haar doet. Hoe fijn zou het zijn als deze schrijfster met de harde reactie zich ook kwetsbaar had opgesteld. Als ze had gedeeld dat ze het moeilijk vindt om een dergelijk bericht te lezen.

En als dat écht niet aan de orde is, wil ik het liefst tegen haar zeggen:

Ik hoop dat je HARD mag veranderen in HART ♥️