Ik ga op reis en neem mee……

Vakaaantiee. Wat kijken wij mensen er toch altijd naar uit.  Sommigen zijn hier zelfs het hele jaar door al mee bezig. We zijn allemaal op zoek naar een gevoel van ontspanning, naar ruimte en rust.

We liggen op het strand, genietend van zon en zee, of we gaan lekker avonturieren. Reizend over de wereld snuiven we culturen op, verleggen we grenzen en trotseren we bergen. Waar de een voorkeur geeft aan reuring, zoekt de ander liever de stilte op. Voor ieder is er wat wils. En wanneer een vakantie soepel verloopt, komen we opgeladen thuis.

Wanneer we op vakantie zijn, hoeven we niet bezig te zijn met de dagelijkse dingen. Ons werk, de huishoudelijke beslommeringen en andere verplichtingen, laten we kilometers achter ons. De achtbaan met stress waar velen in zitten, blijft lekker thuis. Misschien ben jij al blij dat jij bent ontslagen van verplichtingen zoals het aangeven van grenzen, nee zeggen tegen mensen in je omgeving;-).

Ooit was ik naar een workshop van een sjamaan. Zijn filosofie was: “wanneer je echt aan vakantie toe bent, is dat een teken dat je over je grenzen bent gegaan.” Deze zin is mij altijd bijgebleven. Hij had gelijk. Je kunt beter uitgerust op vakantie gaan zodat je volop kunt genieten. Dat is vele malen fijner dan dat je eerst een week nodig hebt om bij te komen, of meteen al ziek wordt.

Onze vakantie ligt nog in het vooruitzicht en ik neem mij voor om even stil te staan op de momenten dat we gaan en terugkomen.

Bij vertrek ga ik mijzelf de volgende vragen stellen:
– Wat wil ik tijdens de vakantie loslaten? Wat heb ik niet meer nodig ten aanzien van energie, gevoelens of gedachten?
– Wat wil ik mee terugnemen naar huis? Hoe wil ik mij voelen als ik terug ben? En wat wil ik anders doen?

Wanneer ik weer terug ga naar huis, ga ik mijzelf weer vragen stellen:
– Wat heb ik nu daadwerkelijk achtergelaten?
– Wat neem ik nu mee naar huis? Wat ga ik anders doen? En wat neem ik symbolisch mee om mezelf te blijven herinneren.

Hoe was jouw laatste vakantie? Wat heb je achtergelaten en wat heb je mee teruggenomen?