Therapie. Het is zo’n woord dat door iedereen op een andere manier wordt ervaren. Omdat er nog veel onbegrip rondom therapie bestaat. Er rust nog steeds een taboe op.
Bovendien kunnen ook eigen ervaringen met therapie van invloed zijn op hoe je erover denkt.
Wat betekent het woord therapie eigenlijk? De dikke Van Dale geeft ‘geneeswijze’ aan als betekenis. Toch ziet niet iedereen dat zo.
Mensen roepen de vreemdste dingen over therapie.
“Daar ga je naartoe als je zwak bent.”
“Voor een ander is het een goed idee, maar ik kan mijn problemen zelf wel oplossen.”
“Daar ga je alleen naartoe als je een psychische stoornis hebt.”
Er wordt vaak voorbijgegaan aan hoe krachtig het is
als je de weg naar je binnenwereld durft te betreden.
Toch durven veel mensen niet toe te geven dat ze in therapie zijn. Wat zullen ze wel niet van mij denken? Of: Ze denken vast dat ik gek ben. Of Ik ga me niet kwetsbaar opstellen, dan kan ik niet gekwetst worden.
Wanneer wij ons niet goed voelen, geven we gemakkelijker geld uit aan nieuwe kleren of een vakantie, dan aan therapie. We geven het liever uit aan leuke dingen, of aan manieren om pijn te verdoven, zoals alcohol, gokken of drugs. We voelen ons weer goed of ervaren minder pijn, al is het maar voor even. Even weg van het nare gevoel.
Maar heeft dit ‘goed’ voelen of verdoven een blijvend resultaat?
Het fijne, andere gevoel wat we krijgen van afleiding, in welke vorm dan ook, vervaagt op een gegeven moment. En dan komt de pijn alsnog naar boven, soms zelfs sterker dan voorheen. Let wel, jezelf op z’n tijd verwennen en leuke dingen doen blijft belangrijk! Dat is goed voor jezelf zorgen.
Echter, als je alleen je heil zoekt in de dingen die je afleiding geven, waar blijven dan die gevoelens en gedachten waar je al langer last van hebt? Blijven die dan weg of blijven ze je achtervolgen?
Ach, ik heb nergens last van hoor, ik denk positief.
Mooi, maar wat voel je nu écht?
Bedenk je dit of voel je het zo?
Ben je echt aan het loslaten of ben je aan het vermijden?
Vluchten of vermijden
Het komt veelal voor dat we niet willen of kunnen voelen wat we voelen. Bijvoorbeeld omdat het te pijnlijk is, zelfs traumatisch. Of omdat we aan een bepaald beeld willen voldoen. Of omdat we liever geen grenzen willen aangeven. Er zijn redenen genoeg.
Therapie is lang niet altijd leuk maar uiteindelijk kan het veel opleveren. Soms is het zoals een zure appel waar je in bijt, die steeds zoeter wordt naarmate je verder eet.
Je leven kan positief veranderen door therapie. Zo kwam er eens een dame op leeftijd in mijn praktijk die tegen me zei: “Had ik dit maar eerder geweten, dat ik er zelf iets aan kan doen om me beter te voelen.” En ook mijn eigen leven is 180 graden gedraaid dankzij therapie.
Wat gebeurt er als we het hele verhaal omdraaien?
Als we op een andere manier naar therapie gaan kijken?
Als je in therapie gaat, neem je de regie over je leven.
De ballast die je met je meezeult, kan verlicht worden. Het recept hiervoor bevat een paar belangrijke ingrediënten: geen oordeel naar jezelf, zachtheid en compassie.
Daarnaast is het belangrijk dat je een therapeut vindt die bij jou past, en niet dat jij je aanpast aan een therapeut.
Therapie betekent persoonlijke groei. Je leert jezelf in een veilige omgeving te observeren in plaats van te bekritiseren. Je wordt bewuster, sterker, je zelfvertrouwen neemt toe en je krijgt meer verbinding met jezelf. Therapie is een langdurige investering in jezelf.
Wat betekent therapie voor jou?
Hartegroet, Marlies
Psychosociale hypnotherapie, Systemisch werk, Yoga, Mindfulness, Bosbaden en Ervaringsdeskundige
Heb je nog vragen voor of wil je meer weten? Check landgoedbergendal.com.